Mountainbike în România - trasee


Activitatea de mountainbike se desfasoara la coborare sau urcare pe trasee montane amenajate pe drumuri forestiere sau plaiuri alpine.

Activitatea se poate introduce si in completarea altor activitati, de exemplu: intoarcerea de la pestera sau de la cascade.


Grupul de biciclisti este urmat de catre masina cu remorca pentru biciclete si in situatia in care un participant renunta la deplasarea pe bicicleta aceasta poate continua drumul cu masina.


Se asigura biciclete, casca, echipament radiocomunicatii etc.


Trasee mountainbike

1. Cristianu Mare - Poiana Ruia - Brasov


Durata: 1-2 ore, Dificultate: mediu, Acces: telecabina Poiana Brasov


Dupa ce se urca in Poiana Brasov, se suie cu cabina si apoi se coboara pe drumul forestier (Drumul Rosu) pana in Poiana Ruia (Poiana Ruia este un mic platou de unde porneste teleschiul pe partia Ruia). Din Poiana Ruia cum privim in jos trebuie sa o luati pe un drum prin dreapta partiei Sulinar. La un moment dat, dupa circa 10 minute de mers se intalneste un indicator spre Brasov - Pietrele lui Solomon pe marcajul banda galbena. O data intrati pe acest marcaj nu aveti decat de tinut drumul. In ultima treime, poteca se transforma in drum forestier care trece pe langa pietrele lui Solomon inainte de intrarea in Brasov.


2. Piatra Arsa - Poiana Stanii - Poiana Tapului


Durata: 2 ore, Dificultate: mediu, Acces: telecabina Sinaia


De la telecabina de la 2.000 sunt doua poteci pana pe platou (spre Piatra Arsa). Urmati indicatorul si urcati muntele, dupa care urmeaza o coborare dificila. Sau se coboara putin spre Sinaia si dati de o o poteca ce ocoleste prin est muntele si iese fix la baza lui (spre nord). De-acolo se mai urca putin pana spre Piatra Arsa si se vede in dreapta marcajul pentru Poiana Stanii.


Prima parte este printre stanci si sunt cateva locuri in care trebuie sa va dati jos pentru cativa metri. Dupa aceea intrati in padure si devine mai lin, fara probleme (exceptand iarasi niste scurte portiuni). Dupa ce ajungeti la Poiana Stanii, este un traseu de coborare prin coltul din stanga al poienii. Este o coborare foarte tare si lunga, o sa sariti niste pomi cazuti, coborati abrupt, treceti de un rau, dupa care iesiti intr-un drum forestier. O luati in dreapta si iesiti prin Poiana Tapului, de unde iar la dreapta spre Sinaia (cateva minute).


Echiparea pentru ciclism montan

Iata o lista ideala a echipamentului pentru o tura de ciclism montan pentru mai multe zile:


- Imbracamintea de biciclist: tricou de ciclism cu maneca scurta, pantaloni de ciclism scurti, manusi de ciclism de vara, sapca, ochelari de ciclism, sosete, semibocanci de munte usori. Casca de biciclist este un articol de protectie elementar si obligatoriu pentru turele montane. Genunchierele, tibierele si cotierele sunt folositoare pe majoritatea traseelor.


- Imbracamintea pentru vreme rea: (este necesara si in turele mai scurte deoarece pe munte conditiile meteorologice se pot modifica brusc) tricou de ciclism cu maneca lunga, pantaloni de ciclism lungi, bluza, pantaloni si caciulita fleece, ciorapi de lana, hanorac si suprapantaloni impermeabili, manusi de ciclism.


- Echipamentul de bivuac: sacul de dormit si salteaua izolatoare sunt necesare in zone unde nu sunt cabane. Cortul este considerat echipament colectiv. Este de preferat ca sacul si cortul sa fie usoare, rezistente si cu volum redus. La fel si primusul (cu benzina sau gaz), oalele pentru gatit si cutiile pentru alimente.


- Individuale vor fi briceagul, lingura, farfuria (gamela), cana si bidonasul, bricheta sau mai bine chibrituri in cutie impermeabila si o lumanare. De asemenea lanterna (preferabil lampa frontala), bateriile si becurile de rezerva. Trusa de igiena personala va contine: sapun, prosop, pasta si periuta de dinti, hartie igienica, crema de protectie solara etc. Trusa medicala este obligatorie si trebuie sa contina un minim necesar acordarii primului ajutor. Trusa de scule face parte din echipamentul comun, dar este mai bine ca fiecare membru sa aiba asupra lui camera de rezerva, pompa, un set de petice si lipici, cabluri de schimbator si de frana de rezerva. Un lant de rezerva, spite si suruburi de diferite tipuri. Un spray lubrifiant, vaselina si alte piese se vor lua pentru toata echipa. Cel care transporta sculele va ramane ultimul pe traseu (mai ales la coborare).


- Se vor evita gentile de bicicleta (coburile) la turele pe trasee dificile. Legaturile se pot desprinde si pot bloca roata, provocand cazaturi. Daca echipamentul este de calitate, mic si usor, atunci este suficient un rucsac de 30-40 de litri. Cortul, sacul de dormit si salteaua izolatoare se pot transporta pe portbagaj, intr-un sac de protectie fara chingi sau alte atarnele, bine fixat in corzi elastice cu carlig.


Porthartul cu hartile, ghidul sau descrierea traseului, busola, un carnet si un creion se vor afla asupra celui care stabileste ruta de urmat.


Este bine ca fiecare sa isi cunoasca limitele si starea sanatatii. Inainte de a pleca cu bicicleta pe munte, membrii echipei trebuie sa se antreneze impreuna pe trasee mai usoare, sa se cunoasca bine intre ei, sa fie toleranti si sa fie gata sa se ajute. Pe langa efortul fizic, ciclismul montan este un sport care solicita foarte mult si psihicul. Echipele se vor pregati sa intampine situatiile de criza (neintelegeri, certuri, cedari fizice si psihice din partea unora dintre membri) si sa fie gata sa ajute in scopul binelui comun.

Comentarii