Liftul pentru bărci din Ronquières (Belgia)


Planul înclinat Ronquières este o ecluză remarcabilă, în plan înclinat, pe Canalul Bruxelles-Charleroi din provincia Hainaut din Valonia, Belgia. S-a deschis în aprilie 1968, după șase ani de construcție. Se află în municipiul Braine-le-Comte și își ia numele de la satul din apropiere Ronquières.

Liftul cu cisterne în care sunt transportate mici vase care tranzitează canalul a fost construit pentru a reduce întârzierile impuse de cele 14 ecluze care erau necesare atunci când canalul urma topografia locală.




De fapt, canalul nu are o singură ecluză în plan înclinat, ci o serie de ecluze și lifturi navale, unele dintre ele scoase din uz, care fac ca acest canal, dintre Charleroi și Bruxelles să fie una dintre cele mai complexe lucrări hidrotehnice din lume.

Un lift pentru bărci este un dispozitiv pentru trecerea diferențelor de înălțime, permițând unei ambarcațiuni să traverseze rapid diferențe mari de nivel între două corpuri de apă (două curse).

De obicei, într-un lift pentru bărci, barca este ridicată sau coborâtă într-o tavă plină cu apă. Primul avantaj în comparație cu o ecluză este acela de a putea traversa diferențe mai mari de nivel. Al doilea avantaj este consumul minim de apă. Dezavantajul constă în dificultatea tehnică a implementării, precum și în costul construcției și exploatării unei astfel de structuri. Tonajele transportabile sunt, de asemenea, limitate având în vedere masele enorme puse în mișcare. Ambele părți ale feribotului, precum și cele două capete ale canalului, sunt închise în timpul operațiunilor de ridicare și sunt deschise doar pentru trecerea bărcilor. (conform site-ului oficial).


Comentarii