Escalada - Rapel in Gorj


video - Cheile Sohodolului

Activitatile de alpinism si escalada se desfasoara pentru neinitiati cel mai bine in cele peste 100 de trasee din poligoanele special amenajate de la cheile Sohodolului - Runcu, Cheile Oltetului - Polovragi si Cheile Galbenului Baia de Fier.


Off-road cu masini de teren prin rezervatia naturala Cheile Sohodolului, pana la peretii calcarosi, initiere in escalada, rapel, coborare cu blocatoare. De obicei, pentru cei antenati, se alege un traseu mai dificil, in functie de nivelul de pregatire al participantilor. Coborarile in rapel se pot face pe lungimi intre 10 - 200 de metri pe stanca sau in gol, de pe pod.


Coborarea in rapel se efectueaza cu corpul vertical, picioarele orizontale si departate. In cazul unei surplombe, puteti sa va sprijiniti pe genunchi. Coborarea in rapel trebuie sa se efectueze fara intrerupere si este recomandabil sa se evite suprasolicitarile asupra punctului de ancorare (de asigurare).


Rapel este coborarea prin alunecare pe o coarda, cu ajutorul unui sistem de franare, numit opt de rapel. Acest dispozitiv permite recuperarea coardei dupa terminarea coborarii.

Comentarii