video: Cetatea Capidava din Topalu, Constanța - locuri mai puțin cunoscute din România
Locație: Comuna Topalu, județul Constanța. Capidava, fortăreață importantă pe malul înalt al Dunării. Ruinele vizibile sunt romane (secolele I-VI). Zidul de apărare are turnuri și porți bine conservate. Lor li se adaugă vestigii bizantine (secolele X-XII). via Wansait.com
video: Documentare dedicate cetății Capidava
„Cetatea Capidava” reprezinta dovada incontestabila a unei functionari si locuiri permanente, în acelasi perimetru, timp de aproape 11 secole, a unor transformari constructive şi functionale impuse de evenimetele istorice petrecute succesiv si a evolutiei in timp a unor tehnici de constructie specifice fortificatiilor de acest tip.
Zidurile cetatii se gasesc in prezent intr-o stare de degradare accentuata, aflandu-se in situatia iminenta de prabusire (naruire), iar interventiile de conservare executate de-a lungul anilor asupra obiectivului arheologic au fost insuficiente si rudimentare. Obiectivul istoric ruinele Cetatii Capidava - partial restaurate in anii 1940 — 50. O altă restaurare a fost inițiată în 2010.
Capidava este inclusă în Ruta istoriei antice a României la Marea Neagră
Ruta a fost realizată de Autoritatea Națională pentru Turism, în anul 2016 prin proiectul ALECTOR – Collaborative Networks of Multilevel Actors to advance Quality Standards for Heritage Tourism at Cross Border Level, cofinanțat de Comisia Europeană. Scopul rutei a constat în exploararea istoriei antice a României în zona Mării Negre, iar obiectivele turistice din județul Constanța incluse sunt următoarele:
- - Muzeul de Istorie Națională și Arheologie
- - Edificiul Roman cu Mozaic, mun. Constanța
- - Parcul Arheologic din mun. Constanța
- - Cetatea Histria
- - Cetatea Capidava
- - Monumentul Tropaeum Traiani
- - Cetatea Tropaeum Traiani
- - Muzeul Tropaeum Traiani
- - Cetatea Callatis
- - Muzeul Callatis
Comentarii
Trimiteți un comentariu