video: Cetatea Capidava din Topalu, Constanța - locuri mai puțin cunoscute din România

Locație: Comuna Topalu, județul Constanța. Capidava, fortăreață importantă pe malul înalt al Dunării. Ruinele vizibile sunt romane (secolele I-VI). Zidul de apărare are turnuri și porți bine conservate. Lor li se adaugă vestigii bizantine (secolele X-XII). via Wansait.com

video: Documentare dedicate cetății Capidava




„Cetatea Capidava” reprezinta dovada incontestabila a unei functionari si locuiri permanente, în acelasi perimetru, timp de aproape 11 secole, a unor transformari constructive şi functionale impuse de evenimetele istorice petrecute succesiv si a evolutiei in timp a unor tehnici de constructie specifice fortificatiilor de acest tip.

Zidurile cetatii se gasesc in prezent intr-o stare de degradare accentuata, aflandu-se in situatia iminenta de prabusire (naruire), iar interventiile de conservare executate de-a lungul anilor asupra obiectivului arheologic au fost insuficiente si rudimentare. Obiectivul istoric ruinele Cetatii Capidava - partial restaurate in anii 1940 — 50. O altă restaurare a fost inițiată în 2010.

Capidava este inclusă în Ruta istoriei antice a României la Marea Neagră

Ruta a fost realizată de Autoritatea Națională pentru Turism, în anul 2016 prin proiectul ALECTOR – Collaborative Networks of Multilevel Actors to advance Quality Standards for Heritage Tourism at Cross Border Level, cofinanțat de Comisia Europeană. Scopul rutei a constat în exploararea istoriei antice a României în zona Mării Negre, iar obiectivele turistice din județul Constanța incluse sunt următoarele:

vezi si:

Dobrogea – date esentiale

Dobrogea (bulgară Добруджа) este un habitat istoric și geografic care face parte din teritoriul României și Bulgariei, teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră. Regiunea era cunoscută în trecutul istoric sub...

Comentarii