Maxima atractie: Delta



Punctul de plecare pentru o aventura in Delta este de obicei Tulcea, un oras aproape la fel de vechi ca si Roma, situat in apropiere de locul unde Dunarea se desparte in cele trei brate principale, deci unde incepe lunca.


In Tulcea veti gasi hoteluri moderne si muzee de stiinte naturale ale Deltei. Orasul se afla la o distanta de 71 km (45 de mile) de Sulina, o asezare aproape la fel de veche, aflata la celalalt capat al bratului Sulina. Intre aceste doua puncte se pot face croaziere, in timpul carora turistii pot admira, de pe confortabilele punti ale vaporaselor, flora, fauna si satele Deltei.


Delta Dunarii pe langa frumusetile cu care a fost inzestrata, mai are nevoie urgenta de noi structuri de primire turistica in scopul atragerii unui numar cat mai mare de turisti, atat romani, cat si straini.


In anul 2003 croazierele pe Dunare au adus peste 60.000 de turisti straini in Romania. Desi costul unei croaziere pe Dunare variaza intre 500 si 3.000 euro/persoana, in anul 2003 in Romania au venit peste 60.000 de turisti straini. In acest pret este inclus: transportul, cazarea si trei mese pe zi. Excursiile in afara vaporului sunt optionale si se platesc suplimentar. Navele pornesc din Germania si se calatoreste in medie doua saptamani, prin Germania - Austria - Slovacia - Ungaria - Iugoslavia si apoi Romania.


Flota proprie este redusa si, in Romania, exista doar patru vase de croaziera care apartin companiei Giurgiu Nav. Doua dintre ele (Carpati si Oltenita), sunt construite acum 30 de ani si renovate, cu circa 90 de locuri. Celelalte doua nave sunt mai noi, respectiv Steaua Dunarii si Steaua Deltei, cu 160 de locuri fiecare.


Dunarea are un potential economic, comercial, de cultura, de turism si de protectie a mediului cu totul exceptional si de aceea trebuie valorificat la maxim. Dunarea reprezinta nu numai un fluviu european, dar, privita din punct de vedere strategic, reprezinta si unul dintre principalele axe de comunicare, transport si cultura de care dispune Uniunea Europeana extinsa.


Programul de croaziere este doar un prim pas, poate cel mai important, in redimensionarea programelor de turism international ale Romaniei, care vor evolua, asa cum s-a stabilit si in Programul 2025, in jurul unui mare ax reprezentat de ecoturism si valorificarea bogatiei peisagistice si naturale, al carui punct de importanta mondiala este Delta, obiectiv turistic inclus deja in patrimoniul Unesco. Croaziera pe Dunare are o importanta care depaseste cu mult numarul celor cateva zeci de mii de turisti straini care participa la proiect, aceea de a lansa in circuit, pe langa Delta Dunarii, obiectiv deja notoriu si popular, localitatile Luncii Dunarii, altfel exilate in uitare si anonimat.


Emilia Visan, TURISM CLUB

Comentarii